Perioada de gestatie la pisici

Perioada de gestatie la pisici incepe atunci cand are loc fertilizarea si tine pana cand puii sunt fatati. Perioada de gestatie obisnuita a pisicilor est de 63 -66 de zile, adica 9 saptamani. Acest interval nu este valabil la toate pisicile si poate sa difere chiar si la aceeasi pisica. Un interval mai larg poate fi intre 56 si 72 de zile.

Cati pisoi poate avea o pisica gestanta?

O pisica gestanta poate avea intre 1 si 8 pui deodatat. Media este de 2 -5 pui pentru fiecare gestatie.

 Daca aveti o pisica gestanta asigurati-va ca este sanatoasa pentru a nu avea probleme la nastere. Pisicile gestante trebuie sa faca miscare pentru a isi pastra tonusul muscular. In ultimele doua saptamani de gestatie si in primele 3 - 4 saptamani de alaptare pisicile au nevoie de o cantitate de mancare dubla fata de cat au nevoie in mod obisnuit.

Daca pisica este infestata cu purici, acarieni, viermi inelati sau alti paraziti, aceasta trebuie tratata inainte sa fi gestanta. Daca pisica este totusi gestanta consultati un medic veterinar inainte de a administra vreun tratament sau chiar supliment alimentar deoarece acestea pot sa faca rau unei pisici gestante sau care alapteaza chiar daca in mod obisnuit nu sunt periculoase.

Inainte cu o saptamana sau chiar cu doua saptamani inainte de a se naste pisoii ar trebui sa va pregatiti un loc, o cutie unde pisica poate sa fete. Puteti folosi un cos de rufe mai vechi captusit cu prosoape sau puteti folosi o cutie de carton. Ar trebui sa fie destul de mare incat pisica sa se poata intinde in voie si sa ramana si niste spatiu. Cu toate acestea pisica poate sa decida sa nu foloseasca locul amenajat de dumneavoastra. In ultimele saptamani de gestatie pisica ar trebui separata de celelalte pisici din gospodarie si nu ar trebui lasata sa se plimbe pe afara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu